Specialisaties

Oedeem fysiotherapie

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Het systeem dat verantwoordelijk is voor de afvoer van vocht in het lichaam is het lymfestelsel.

De lymfevaten bevinden zich overal in het lichaam. De kleinste lymfevaten zitten onder de huid en vormen hier een netwerk. Vocht wat vanuit de slagaders lekt komt in het weefsel, waar het wordt opgenomen door lymfevaten -> dit vocht wordt via steeds groter wordende lymfevaten naar de lymfklieren getransporteerd -> in de lymfklieren (lymfknopen) wordt het vocht gefilterd ->via de lymfkanalen wordt het in de aders gepompt, waar het bloed weer bij het bloed wordt gevoegd -> uiteindelijk verlaat het vocht het lichaam in de vorm van urine. De lymfevaten werken als een soort pomp. Door de verschillen in druk die op het weefsel inwerken kan deze pompwerking ontstaan. Door de ademhaling, aanspanning van de spieren en/of massage worden de drukverschillen gecreeerd.

Er zijn twee soorten oedeem: primair lymfoedeem en secundair lymfoedeem.

Primair lymfoedeem (de oorzaak ligt direct binnen het lymfestelsel)

 • genetisch bepaald en bij de geboorte al aanwezig ( Ziekte van Milroy)
 • genetisch bepaald, maar ontstaat pas later, uiterlijk in de puberteit ( Ziekte van Meige)
 • aangeboren, maar niet genetisch bepaald. Vanaf de geboorte zijn er weinig lymfevaten aanwezig
 • lymfangiodysplasie. Misvormde lymfevaten die een gezwel vormen
 • lymfoedema praecox. De meest voorkomende vorm van primair lymfoedeem (75 %), presenteert zich pas in de puberteit. Deze vorm wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van verminderd lymftransport en hormonale invloeden. Ook de groeispurt heeft hier invloed op.
 • lymfoedema tarda. Dit oedeem ontstaat pas na het 35 ste levensjaar en is het oedeem als het lymfoedema praecox
 • lymfoedeem door te weinig, te kleine of helemaal geen lymfevaten
Secundair lymfoedeem (oedeem dat ontstaat door problematiek elders in het lichaam)
 • tumoren en uitzaaiingen van tumoren door trauma, zoals een botbreuk, een spierscheur, een wond, een kneuzing. Door een dergelijk trauma worden de lymfevaten beschadigd
 • verlamming. Doordat de spieren niet volledig of niet meer kunnen aanspannen ontstaat er een verminderde pompwerking in de lymfevaten. Het vocht kan niet goed weggepompt worden
 • operatie. Hierdoor worden de lymfevaten beschadigd
 • aids, met name in het laatste stadium
 • filariasis. Een infectieziekte, die met name in de tropen voorkomt en die de lichaamsdelen in extreme mate doet zwellen.
 • medicijnen. Lymfeklieren kunnen ontstoken raken door medicijnen die gegeven worden om uitzaaiingen te vernietigen
De meest voorkomende oorzaak in Nederland is het oedeem dat ontstaat na verwijdering van okselklieren, met name bij vrouwen die lijden aan borstkanker. Het komt met regelmaat voor dat bij deze vrouwen oedeem ontstaat in de arm waarvan de okselklieren verwijderd zijn.

Een oedeem fysiotherapeut behandelt patienten die last hebben van (lymf) oedeem en maakt daarbij gebruik van manuele lymfdrainage. Dit is een massagetechniek waarbij vocht verplaatst wordt naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Ook worden algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen en lymftape gebruikt. Indien nodig wordt er gezwachteld waarna een TEK (Therapeutisch Elastische Kous) aangemeten wordt.

Oncologie fysiotherapie

Oncologie fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Ze richt zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van de kanker. Voorbeelden van problemen zijn pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem ( vochtophoping), spierzwakte, conditieverlies eb vermoeidheid.

De oncologie fysiotherapeut is een gespecialiseerd fysiotherapeut die zich bezig houdt met de fysiotherapeutische behandeling en het coachen van patienten met kanker.

De oncologie fysiotherapeut kan worden ingezet in alle fasen van kanker.

 • In de curatieve fase is alles gericht op het bestrijden van kanker. De oncologiefysiotherapeut kan in deze fase helpen bij het beperken en bestrijden van conditieverlies en het verlichten van spanningsklachten.
 • In de herstelfase gaat het om het herwinnen van de beweeglijkheid, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle over activiteiten van het dagelijks leven. De oncologiefysiotherapeut kan een trainingsprogramma geven om de conditie te verbeteren en kan adviseren bij hervatten van werk en sport.
 • De palliatieve fase begint op het moment dat de patiënt te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing wordt gericht. Deze fase kan weken, maanden, maar soms ook jaren duren. De kwaliteit van leven en de wens van de patient staat in deze fase centraal! De oncologiefysiotherapeut kan helpen om zolang mogelijk een actief leven te leiden.
 • In de terminale fase wordt het duidelijk dat het levenseinde nadert. De oncologiefysiotherapeut kan helpen zoeken naar de meest comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderen door ontspanningsoefeningen.

Manuele therapie

De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard kunnen gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De manueel therapeut werkt vanwege zijn specifieke kennis en vaardigheden vooral aan klachten aan de wervelkolom en klachten die daarmee samenhangen.

Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt, zijn:

 • hoofd- en nekpijn, samen met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
 • nek- en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen;
 • klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;
 • artrose van de heup;
 • lage-rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;
 • bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek;
 • kaakklachten, eventueel gecombineerd met nekklachten.
Gewrichten kunnen ook een te grote bewegelijkheid hebben. Dat kan leiden tot instabiliteit en klachten. In dit geval kan de manueel therapeut u met specifieke trainingsadviezen leren uw gewrichten door middel van spieren stabieler te maken.

Acupunctuur

In de acupunctuur vinden we een duizendjarige chinese ervaring op medisch gebied terug, die ook in onze tijd nog waarde kan hebben.

De acupunctuur berust op diverse theorieen o.a. de theorie dat in het lichaam een evenwicht tussen positieve en negatieve energiën moet bestaan, dat verstoring van dit evenwicht tot ziekte kan leiden, maar dat deze ziekten behandeld kunnen worden als men het vitale evenwicht weet te herstellen.

Er zijn energetisch actieve en passieve organen en via bepaalde banen, meridianen, loopt de energie aan de oppervlakte van het lichaam. Door naalden in de meridianen te plaatsen kan men een verstoord energie evenwicht herstellen. Ook kan de acupuncturist gebruik maken van moxa, chinees bijvoetskruid, waarmee een meridiaanpunt verwarmd wordt.

Cora is als acupuncturist lid van de N.V.A. (Nedelandse Vereniging voor Acupunctuur). Afhankelijk van het door u gekozen verzekeringspakket worden alternatieve behandelingen, waaronder acupunctuur (deels) vergoed.

Sensomotorische training

Sensomotoriek is een koppeling tussen motoriek en sensoriek

Motoriek is het vermogen om te bewegen zoals lopen, springen, huppelen maar ook schrijven, knippen.
Sensoriek is het opdoen van zintuiglijke prikkels: bv zien, horen, voelen. Om een bal te vangen (motoriek) moet je kunnen zien (sensoriek).

Voor de totale ontwikkeling van het kind is de sensomotorische ontwikkeling zeer belangrijk. Een kind leert door bewegen zijn eigen lichaam kennen en daardoor ook de omgeving. Is de sensomotoriek gestoord dan wordt het kind geremd in zijn ontwikkeling. Dit kan ook sociaal-emotionele gevolgen hebben. Het is belangrijk dat een achterstand in de motoriek snel wordt gesignaleerd. Sensomotorische training is dan belangrijk.

In onze praktijk worden kinderen behandeld:

 • Met een algemene motorische achterstand
 • Met schijfmotorische problemen
 • Met bewegingsonrust zoals ADHD

Valpreventie/valtraining

STA OP! Voorkom vallen

Vallen gebeurt in een flits, zomaar...
Vaak zonder dat je het wist hoe het ging, lig je op de grond. Afgezien van het eventuele letsel dat je kunt oplopen, kan een gevoel van onzekerheid en schrik ontstaan. Veel mensen hebben na een dergelijke ervaring de neiging om uit voorzorg steeds minder te gaan bewegen. Door minder bewegen krijgt het lichaam niet meer de oefening die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Dat kan vervelende gevolgen hebben! Na een val is het belangrijk om in beweging te blijven, ondanks de neiging om juist minder te gaan bewegen.

Wat kunnen de fysiotherapeuten van STA OP! Training voor u betekenen? Wij bieden u een programma op maat, gericht op het verbeteren van balans en spierkracht. In een veilige omgeving worden veel voorkomende situaties geoefend. U wordt persoonlijk begeleid door Cora of Klaas die hierin speciaal geschoold zijn.

De eerste bijeenkomst wordt besteed aan het invullen van een vragenlijst en het afleggen van enkele testen. Aan de hand van de gegevens die daar uit komen wordt in overleg met u een programma opgesteld. Ook tussentijds en aan het einde van het programma zullen evaluaties plaatsvinden door middel van testen. Op deze manier kunt u zelf uw vorderingen bijhouden. Na afloop van de STA OP! Training kunt u doorstromen naar de STA OP! Groep om de verworven vaardigheden bij te houden.

Kinesiotaping

In onze praktijk bestaat de mogelijkheid om naast de gewone fysiotherapiebehandeling behandeld te worden met kinesiotape volgens het Medical Taping Concept. Bij deze techniek van tapen wordt gebruik gemaakt van een katoenen elastische tape met een anti allergische lijmlaag. De tape is watervast en ademend, men kan er gewoon mee onder de douche.

De tape geeft pijndemping, verbetert de spierfunctie, ondersteunt de gewrichtsfunctie en verbetert de bloedcirculatie en lymfafvloed.

Cora, Klaas, Raymond en Maria hebben allen de cursus tapen volgens het Medical Taping Concept afgerond.